【 跨文化交际】章节测试精选试题

For effective communication, the message should be oriented to the _____.

A Initiator

B Receiver

C Media

D Management style

E Corporate culture


正确答案:B


87 For effective communication, the message should be oriented to the _____.

A. Initiator

B. Receiver

C. Media

D. Management style.

E. Corporate culture


正确答案:B


() is a term used to describe the anxiety and feelings (of surprise, disorientation, confusion, etc.) felt when people have to operate within an entirely different cultural or social environment, such as a different country or a different state than where they live.

A、Cultural shock

B、Culture surprise

C、Acculturation

D、Unsuccessful communication


参考答案:A


One way of talking about the different stages in getting used to life in a new country is the distinction of (), depression, adjustment and acceptance.

A、criticism

B、admiration

C、euphoria

D、shock


参考答案:C


做选择题的方法是()。

A、先在头脑中做出回答

B、检验每个选项

C、排除错误答案

D、以上所有


参考答案:D


1、选择题:Most Westerners are not ethnocentric at all.选项:A:对B:错答案: 【错】2、选择题:Which of the following is NOT included in the reasons for culture shock?选项:A:Different valuesB:CommunicationC:Decrease in social supportD:Negative events答案: 【Communication】3、选择题:Culture shock is so unconquerable that there is never a cure of it.选项:A:对B:错答案: 【错】4、选择题:People suffering from culture shock in a foreign country will not suffer again when coming back to their home countries.选项:A:对B:错答案: 【错】5、选择题:What cannot culture shock bring about in learning experience?选项:A:HumorB:Work opportunitiesC:Self-awarenessD:Personal growth答案: 【Humor】6、选择题:What is not included in the U-curve process of intercultural adaptation?选项:A:Honeymoon periodB:Acceptance and integration periodC:Initial adjustment periodD:Reentry shock period答案: 【Reentry shock period】7、选择题:Intercultural communication competence can be evaluated from the following perspective EXCEPT选项:A:EconomicB:BehavioralC:AffectiveD:Cognitive答案: 【Economic】8、选择题:The familiar cues of culture shock include handshaking, gift-giving, people-meeting, invitation accepting and refusing, and so on.选项:A:错B:对答案: 【对】9、选择题:The culture shock cues are carried on conscious level.选项:A:错B:对答案: 【错】10、选择题:Culture shock can cause both physical and mental discomforts.选项:A:错B:对答案: 【对】 

Culture shock is usually unknown to others.()

此题为判断题(对,错)。


参考答案:错


What is the personal disorientation a person may feel when experiencing an unfamiliar way of life due to immigration or a visit to a new country, a move between social environments, or simply travel to another type of life.

A、Acceptance

B、Adjustment

C、Depression

D、Culture Shock


参考答案:D


You asked me to tell you about culture shock for an Iranian in Britain.There is culture shock in a sense.One of the things was that when you talk to people in Iran, you can comfortably ask how much people earn and which religion they are.I found this very difficult with English people.They don' t tell you, they look away or they somehow get around the question.I didn' t understand why.I mean, I still don' t understand why people are uncomfortable answering that sort of question.In Iran, it's no problem, there' s no problem in asking anybody It’ s not rude at all.

I had that confirmed to me when in one of my English classes my teacher told me not to talk to English people about three things politics, religion and money.(判断正误)

26.People in Iran are not happy to talk about their salary or their religion.()

27.People in England try to avoid personal questions.()

28.In Iran, it's rude to ask questions about salary and religion()

29.The writer was advised to avoid talking to English people about politics, religion and money.()

30.The main idea of the passage is culture shock.()


参考答案:FTFTT


Throughout the buying process, various factors may influence a buyer's purchase decision. An awareness of these factors and consumer preferences enables companies to appeal to the group most likely to respond to its products and services. Some of these factors include the following.

CULTURE. The culture and subcultures we belong to shape our values, attitudes, and beliefs, and they influence the way we respond to the world around us. Understanding culture is therefore an increasingly important step in international business and in marketing in diverse countries such as the United States.

SOCIAL CLASS. In addition to being members of a particular culture, we also belong to a certain social class — upper, middle, lower, or somewhere in between. In general, members of various classes enjoy different activities, buy different goods, shop in different places, and react to different media.

REFERENCE GROUP. A reference group consists of people who have a good deal in common — family members, friends, co-workers, fellow students, teenagers, sports enthusiasts, music lovers, computer buffs. We are all members of many such reference groups, and we use the opinions of the appropriate group as a benchmark when we buy certain types of products or services. For example, shopping malls are today losing what has long been their most faithful audience — teens. That's because Generation Xers (those born between 1965 and 1978) think that malls are for parents and that malls have too many rules. So some retailers like Urban Outfitters and Tower Records refuse to open stores in most malls.

SELF-IMAGE. The tendency to believe that "you are what you buy" is especially prevalent among young people. Marketers capitalize on our need to express our identity through our purchases by emphasizing the image value of products and services. That's why professional athletes and musicians are frequently used as product endorsers — so that we incorporate part of their public image into our own self-image. After all, doesn't everyone want to "be like Mike Jordan"?

SITUATIONAL FACTORS. These factors include events or circumstances occurring in our lives that are more circumstantial in nature. For example, you have a coupon, you're in a hurry, it's Valentines' Day, it's your birthday, you're in a bad mood, and so on. Situational factors influence our buying patterns.

1. Who will be most interested in this article?

:A.Wholesalers.

B.Marketing managers.

C.Economists.

D.Retailers.


正确答案:B


根据下列材料,请回答 21~25 题:

Come on –Everybody’s doing it. That whispered message, half invitation and half forcing, is what most of us think of when we hear the words peer pressure. It usually leads to no good-drinking, drugs and casual sex. But in her new book Join the Club, Tina Rosenberg contends that peer pressure can also be a positive force through what she calls the social cure, in which organizations and officials use the power of group dynamics to help individuals improve their lives and possibly the word.

Rosenberg, the recipient of a Pulitzer Prize, offers a host of example of the social cure in action: In South Carolina, a state-sponsored antismoking program called Rage Against the Haze sets out to make cigarettes uncool. In South Africa, an HIV-prevention initiative known as LoveLife recruits young people to promote safe sex among their peers.

The idea seems promising,and Rosenberg is a perceptive observer. Her critique of the lameness of many pubic-health campaigns is spot-on: they fail to mobilize peer pressure for healthy habits, and they demonstrate a seriously flawed understanding of psychology.” Dare to be different, please don’t smoke!” pleads one billboard campaign aimed at reducing smoking among teenagers-teenagers, who desire nothing more than fitting in. Rosenberg argues convincingly that public-health advocates ought to take a page from advertisers, so skilled at applying peer pressure.

But on the general effectiveness of the social cure, Rosenberg is less persuasive. Join the Club is filled with too much irrelevant detail and not enough exploration of the social and biological factors that make peer pressure so powerful. The most glaring flaw of the social cure as it’s presented here is that it doesn’t work very well for very long. Rage Against the Haze failed once state funding was cut. Evidence that the LoveLife program produces lasting changes is limited and mixed.

There’s no doubt that our peer groups exert enormous influence on our behavior. An emerging body of research shows that positive health habits-as well as negative ones-spread through networks of friends via social communication. This is a subtle form. of peer pressure: we unconsciously imitate the behavior. we see every day.

Far less certain, however, is how successfully experts and bureaucrats can select our peer groups and steer their activities in virtuous directions. It’s like the teacher who breaks up the troublemakers in the back row by pairing them with better-behaved classmates. The tactic never really works. And that’s the problem with a social cure engineered from the outside: in the real world, as in school, we insist on choosing our own friends.

第 21 题 According to the first paragraph, peer pressure often emerges as

[A] a supplement to the social cure

[B] a stimulus to group dynamics

[C] an obstacle to school progress

[D] a cause of undesirable behaviors


正确答案:
答案暂无

更多 “【 跨文化交际】章节测试精选试题” 相关考题

共用题干
Culture Shock

Culture shock is the loss of emotional balance,disorientation(茫然失措),or confusion that a person feels when moving from a familiar environment to an unfamiliar one.When it is a common experience,the degree to which it occurs will vary from one person to another. Individual personality, previous cross-cultural experience,and language proficiency all affect a person's ability to interact socially in the new culture.The basic cause of culture shock is the abrupt loss of all that is familiar, leading to a sense of isolation.
When an individual enters a strange culture,all or most of those familiar signs and hints are removed. He or she is like a fish out of water. No matter how broad-minded or good-willed he may be,a series of properties have been knocked from under him.This may be followed by a feeling of frustration and anxiety.People react to the frustration in much the same way.First they reject the environment which causes the discomfort:"The ways of the host country are bad because they make us feel bad."
Another aspect of culture shock is regression(倒退).The home environment suddenly assumes a tremendous importance,and everything becomes irrationally glorified.All difficulties and problems are forgotten and only the good things back home are remembered.It usually takes a trip home to bring one back to reality.
Common symptoms of culture shock include the following extremes.These are excessive concerns over delays and other minor frustrations;fear of being cheated,robbed or injured; sleeplessness or a desire to sleep more;and a great longing to go home.Underlying all these is the uncomfortable feeling of not really belonging,of being an outsider.

People with previous cross-culture experience will better adapt themselves in face of a new culture.
A:Right
B:Wrong
C:Not mentioned

答案:C
解析:
文章第一段最后一句提到引起文化冲击的根本原因是突然丧失了熟悉的一切,从而带来的一种孤立无援的感觉。但是没有提到是否想家,所以选C。
文章第一段的第二句“the degree to which it occurs will vary from one person to another.”表明人们遭受文化冲击的程度因人而异,因此该判断正确。
该判断错误。文中第二段中间提到“People react to the frustration in much the same way.”人们面对挫折时的反应基本相同。所以选B。
该判断正确。第二段的最后一句“First they reject the environment whichcauses the discomfort",当来到一个新文化中,人们的第一反应是杭拒带给他们不适的新环境,所以选A。
文章最后一段列出了文化冲击的种种表现,如对拖延和小挫折的过度担心、害怕被欺负、没有归属感、局外人的感觉等,但没有提到渴望旅行,因此选C。
文章的第三段提到“It usually takes a trip home to bring one back to real-ity.”回一次家能够使人回到现实,但是不能够帮助解决所有的问题,因此选B。
第一段中间的句子提到已有的跨文化经历等因素“all affect a person's ability to interact socially in the new culture",会影响到人们的社交能力,但是到底是正面还是负面的影响文中没有提及,所以选C。


单选题
There are occasions when giving a gift ______ spoken communication,since the message it offers can cut through barriers of language and culture diversity.
A

overtakes

B

nourishes

C

surpasses

D

enforces


正确答案: B
解析:
句意:有时送礼物更胜过语言的沟通,因为送礼物所传达的信息能打破语言和文化差异造成的障碍。Surpasses胜过,超越,指在某方面优于或超过其他事物。


共用题干
Culture Shock

Culture shock is the loss of emotional balance,disorientation(茫然失措),or confusion that a person feels when moving from a familiar environment to an unfamiliar one.When it is a common experience,the degree to which it occurs will vary from one person to another. Individual personality, previous cross-cultural experience,and language proficiency all affect a person's ability to interact socially in the new culture.The basic cause of culture shock is the abrupt loss of all that is familiar, leading to a sense of isolation.
When an individual enters a strange culture,all or most of those familiar signs and hints are removed. He or she is like a fish out of water. No matter how broad-minded or good-willed he may be,a series of properties have been knocked from under him.This may be followed by a feeling of frustration and anxiety.People react to the frustration in much the same way.First they reject the environment which causes the discomfort:"The ways of the host country are bad because they make us feel bad."
Another aspect of culture shock is regression(倒退).The home environment suddenly assumes a tremendous importance,and everything becomes irrationally glorified.All difficulties and problems are forgotten and only the good things back home are remembered.It usually takes a trip home to bring one back to reality.
Common symptoms of culture shock include the following extremes.These are excessive concerns over delays and other minor frustrations;fear of being cheated,robbed or injured; sleeplessness or a desire to sleep more;and a great longing to go home.Underlying all these is the uncomfortable feeling of not really belonging,of being an outsider.

Longing to travel is a one of the symptoms of culture shock.
A:Right
B:Wrong
C:Not mentioned

答案:C
解析:
文章第一段最后一句提到引起文化冲击的根本原因是突然丧失了熟悉的一切,从而带来的一种孤立无援的感觉。但是没有提到是否想家,所以选C。
文章第一段的第二句“the degree to which it occurs will vary from one person to another.”表明人们遭受文化冲击的程度因人而异,因此该判断正确。
该判断错误。文中第二段中间提到“People react to the frustration in much the same way.”人们面对挫折时的反应基本相同。所以选B。
该判断正确。第二段的最后一句“First they reject the environment whichcauses the discomfort",当来到一个新文化中,人们的第一反应是杭拒带给他们不适的新环境,所以选A。
文章最后一段列出了文化冲击的种种表现,如对拖延和小挫折的过度担心、害怕被欺负、没有归属感、局外人的感觉等,但没有提到渴望旅行,因此选C。
文章的第三段提到“It usually takes a trip home to bring one back to real-ity.”回一次家能够使人回到现实,但是不能够帮助解决所有的问题,因此选B。
第一段中间的句子提到已有的跨文化经历等因素“all affect a person's ability to interact socially in the new culture",会影响到人们的社交能力,但是到底是正面还是负面的影响文中没有提及,所以选C。


Which of the following is not true about the Maori protest movement?()

  • A、It is popular with younger urban Maoris.
  • B、It aims to gain recognition for their language,values and culture in national life.
  • C、It demands compensation for their language,values and culture in national life.
  • D、The New Zealand government has never paid any attention to the movement.

正确答案:D


Write about the following topic:
In recent years, the Chinese Culture Yearhas frequently been held by our government in different parts of the world,such as Australia, Italy, Turkey, etc. What do you think about it? Please writea composition entitled "The Impact of the Chinese Culture Year".You′re supposed to write about 180 words or so.


答案:
解析:
The Impact of the Chinese Culture Year In recent years, the Chinese Culture Year has become more and more fashionable and frequently beenheld by our government in different parts of the world, such as Australia,Italy, and Turkey, etc. The Year of Chinese Culture in these countries consistsof a series of cultural activities ranging from performing arts projects,visual arts exhibitions to film festivals. For example, there is the exhibitionof cultural relics, Chinese traditional drama and folk music shows, kung fu andacrobatics shows, etc. The Chinese Culture Year, aiming at strengthening thefriendly relations between China and other countries as well as promoting themutual understanding among different peoples, will showcase the gems of China's traditional as well as contemporaryculture to present a panoramic picture of China to all over the world, whichwill provides other countries with a golden opportunity to have a betterunderstanding of Chinese culture and development. At the same time, the ChineseCulture Year has greatly enhanced the Chinese people' s national pride andconfidence.


单选题
Passage2Come on-Everybody's doing it. That whispered message, half invitation and half forcing, is what most of us think of when we hear the words peer pressure. It usually leads to no good-drinking, drugs and casual sex. But in her new book Join the Club, Tina Rosenberg contends  that peer pressure can also be a positive force through what she calls the social cure, in which organizations and officials use the power of group dynamics to help individuals improve their lives and possibly the word.Rosenberg, the recipient of a Pulitzer Prize, offers a host of examples of the social cure inaction: In South Carolina, a state-sponsored antismoking program called Rage Against the Haze sets out to make cigarettes uncool . In South Africa, an HIV-prevention initiative known as loveLife recruits young people to promote safe sex among their peers.The idea seems promising, and Rosenberg is a perceptive observer. Her critique of the lameness of many pubic-health campaigns is spot-on: they fail to mobilize peer pressure for healthy habits, and they demonstrate a seriously flawed understanding of psychology.Dare to be different, please don't smoke! pleads one billboard campaign aimed at reducing smoking among teenagers-teenagers, who desire nothing more than fitting in. Rosenberg argues convincingly that public-health advocates ought to take a page from advertisers, so skilled at applying peer pressure.But on the general effectiveness of the social cure, Rosenberg is less persuasive. Join the Club is filled with too much irrelevant detail and not enough exploration of the social and biological factors that make peer pressure so powerful. The most glaring flaw of the social cure as it's presented here is that it doesn't work very well for very long. Rage Against the Haze failed once state funding was cut. Evidence that the loveLife program produces lasting changes is limited and mixed.There's no doubt that our peer groups exert enormous influence on our behavior. An emerging body of research shows that positive health habits-as well as negative ones-spread through networks of friends via social communication. This is a subtle form of peer pressure: we unconsciously imitate the behavior we see every day.Far less certain, however, is how successfully experts and bureaucrats can select our peer groups and steer their activities in virtuous directions. It's like the teacher who breaks up the troublemakers in the back row by pairing them with better-behaved classmates. The tactic never really works. And that's the problem with a social cure engineered from the outside: in the real world, as in school, we insist on choosing our own friends.In the author's view, Rosenberg's book fails to________.
A

adequately probe social and biological factors

B

effectively evade the flaws of the social cure

C

illustrate the functions of state funding

D

produce a long-lasting social effect


正确答案: A
解析:


单选题
Passage2Come on-Everybody's doing it. That whispered message,half invitation and half forcing,is what most of us think of when we hear the words peer pressure. It usually leads to no good-drinking,drugs and casual sex. But in her new book Join the Club,Tina Rosenberg contends that peer pressure can also be a positive force through what she calls the social cure,in which organizations and officials use the power of group dynamics to help individuals improve their lives and possibly the word.Rosenberg,the recipient of a Pulitzer Prize,offers a host of examples of the social cure inaction: In South Carolina, a state-sponsored antismoking program called Rage Against the Haze sets out to make cigaretes  uncool. In South Africa, an HIV-prevention initiative known as loveLife recruits young people to promote safe sex among their peers.The idea seems promising, and Rosenberg is a perceptive observer. Her critique of the lameness of many public-health campaigns is spot-on: they fail to mobilize per pressure for healthy habits, and they demonstrate a seriously flawed understanding of psychology.Dare to be different, please don't smoke! pleads one billboard campaign aimed at reducing smoking among teenagers-teenagers, who desire nothing more than fitting in. Rosenberg argues convincingly that public-health advocates ought to take a page from advertisers, so skilled at applying peer pressure.But on the general effectiveness of the social cure, Rosenberg is less persuasive. Join the Club is filled with too much irrelevant detail and not enough exploration of the social and biological factors that make peer pressure so powerful. The most glaring flaw of the social cure as its presented here is that it doesn't work very well for very long. Rage Against the Haze failed once state funding was cut. Evidence that the loveLife program produces lasting changes is limited and mixed.There's no doubt that our peer groups exert enormous influence on our behavior. An emerging body of research shows that positive health habits-as well as negative ones-spread through networks of friends via social communication. This is a subtle form of peer pressure: we unconsciously imitate the behavior we see every day.Far less certain, however, is how successfully experts and bureaucrats can select our peer groups and steer their activities in virtuous directions. It's like the teacher who breaks up the troublemakers in the back row by pairing them with better-behaved classmates. The tactic never really works. And that's the problem with a social cure engineered from the outside: in the real world, as in school, we insist on choosing our own friends.Paragraph 5 shows that our imitation of behaviors.
A

is harmful to our networks of friends

B

will mislead behavioral studies

C

occurs without our realizing it

D

can produce negative health habits


正确答案: C
解析:


问答题
Culture refers to the social heritage of a people—the learnedpatterns for thinking, feeling and acting that characterize apopulation or society, include the expression of these patterns        (1) ______in material things. Culture is compose of nonmaterial culture         (2) _______—abstract creations like values, beliefs, customs and institutionalarrangements—and material culture—physical object like            (3) _______cooking pots, computers and bathtubs. In sum, culture reflectsboth the ideas we share or everything we make. In ordinary           (4) _______speech, a person of culture is the individual can speak another         (5) _______language—the person who is unfamiliar with the arts, music,          (6) _______literature, philosophy, or history. But to sociologists, to behuman is to be cultured, because of culture is the common           (7) _______world of experience we share with other members of our group.  Culture is essentially to our humanness. It provides a kind of map     (8) _______for relating to others. Consider how you find your way about sociallife. How do you know how to act in a classroom, or a departmentstore, or toward a person who smiles or laugh at you? Your culture       (9) _______supplies you by broad, standardized, ready-made answers for          (10) _______dealing with each of these situations. Therefore, if we know aperson’s culture, we can understand and even predict a gooddeal of his behavior.

正确答案:
1.include改为including 现在分词including在此作状语,表示“包括”之意。
2.compose改为composed
be composed of是固定搭配,作“由……组成”讲。
3.object改为objects 根据后面的列举可知不只由一个object,所以要用复数。
4.or改为and
both与and搭配,作“两者都……”讲。
5.在individual后加who/that 这里需要一个关系代词来引导定语从句以修饰先行词individual。
6.unfamiliar改为familiar 根据句意可知这里要表达“熟悉,了解”之意,故用familiar。
7.去掉of 这里需要一个连词来引导原因状语从句,because of只能引导一个名词性短语。
8.essentially改为essential 这里需要一个形容词来作表语。
9.laugh改为laughs 根据谓语动词smiles或先行词a person可以断定这里动词要使用第三人称单数。
10.by改为with
supply sb.. with sth.或supply sth. for sb..都可以表示“为某人提供某物”。
解析: 暂无解析


Maoris have adopted many aspects of()and more and more New Zealanders now share in the rich heritage of()

AAmerican culture/Asian culture

BWestern culture/Asian culture

CAmerican culture/Maori culture

DWestern culture/Maori culture


D


选择题要编好题干,也要编好选项,必须注意( )。

(A)题干问题明确,避免与选项用词一致
(B)选项简明扼要,长度相等
(C)每题只给一个正确答案
(D)选项最好用同一形式


答案:A,B,C,D
解析: